De Europese Centrale Bank (ECB) verandert deze maand niets aan de belangrijkste rentetarieven

Friday 6 March 2015

De Europese Centrale Bank (ECB) verandert deze maand niets aan de belangrijkste rentetarieven. De inflatieverwachting voor 2015 is verlaagd naar 0 procent; het opkoopprogramma van staatsobligaties begint 9 maart.

Dat maakte de raad van bestuur van de ECB 5 maart bekend vanuit Nicosia, Cyprus. Het rentetarief voor de basisherfinancieringstransacties en de rentetarieven voor de marginale beleningsfaciliteit en de depositofaciliteit zullen onveranderd blijven op respectievelijk 0,05 procent, 0,30 procent en -0,20 procent. Een maand geleden besloot de ECB ook al om de tarieven niet te wijzigen. De herfinancieringsrente ging in september 2014 al omlaag naar het historisch lage niveau van 0,05 procent.

De negatieve depositorente houdt in dat financiƫle instellingen rente moeten betalen om geld bij de ECB onder te brengen. In een toelichting maakte president Mario Draghi bekend dat de ECB maandag 9 maart begint met het opkopen van staatsobligaties. Het opkoopprogramma bedraagt 60 miljard euro per maand. De ECB zal ook staatsobligaties met een negatieve rente opkopen tot de ondergrens van -0,20 procent .

Dit jaar verwacht de ECB een economische groei in de eurozone van 1,5 procent. In december ging de centrale bank nog uit van een groei van 1 procent. De hogere groeiverwachting is te danken aan de gehalveerde olieprijs, de goedkopere euro en het ECB-opkoopprogramma. Ondanks de hogere groei verwacht Draghi een lagere inflatie. Waar de ECB-president in december een inflatie van 0,7 procent verwachtte, denkt hij dat die nu uitkomt op 0 procent. De raming voor 2016 staat op 1,5 procent (was 1,3 procent) en 1,8 procent voor 2017.