Kantoorkosten in Nederland lager dan Europees gemiddelde

Friday 11 November 2016

De gemiddelde kantoorkosten in Europa bedragen 8.972 euro per full-time equivalent (fte) per jaar. In Nederland daalden de kosten met 3,3 procent naar 8.564 euro.

Dat blijkt uit de Occupier Cost Index 2016. De index is gebaseerd op data afkomstig van 3.650 gebouwen, meer dan 33 miljoen m2 en ruim 1,7 miljoen fte’s en is ontwikkeld door vastgoedadviseur Colliers International.

In Nederland daalden de kosten per fte met 3,3 procent naar 8.564 euro. Deze daling is toe te schrijven aan lagere kosten voor Personeel & Organisatie, met als belangrijkste onderdelen Document Management en Beveiliging.

De grootste daling vond plaats in Griekenland, waar zowel de kosten voor Personeel en Organisatie als de facilitaire kosten aanzienlijk lager waren. Ook Polen, Slowakije en Finland lieten een kostendaling zien in Personeel en Organisatie. In Finland ging bovendien het aantal vierkante meters per fte naar beneden.

Aan de andere kant lieten Italiƫ en Spanje een kostenstijging per fte zien door hogere huurprijzen. Net als vorig jaar gaan Zwitserland (18.484 euro), Zweden (16.274 euro) en Noorwegen (17.180 euro) aan kop als de drie duurste kantoorlanden van Europa, terwijl Bulgarije (2.556 euro) en Hongarije (3.552 euro) de goedkoopste zijn.

De benchmarks zijn afkomstig van de Europese Occupier Cost Index (OCI) 2016. Deze jaarlijkse index geeft inzicht in de kantoorkosten per fte voor de belangrijkste Europese landen op basis van de nieuwe Europese Facilitaire norm EN 15221. Niet alleen de vastgoedkosten zijn vergeleken maar ook de integrale kosten om een fte te laten werken: gebouwen, facilitaire ondersteuning en ICT. De OCI maakt een pan-Europese benchmark van facilitaire kosten mogelijk en kan multinationals ondersteunen in het maken van vestigingsbeslissingen. ( Bron: Vastgoedmarkt 11-11-2016)