Meeste Gemeenten voeren vastgoedmanagement zelf uit

Friday 26 September 2014

Verreweg de meeste gemeenten/overheden voeren het vastgoedmanagement zelf uit. Dat doen ze voornamelijk vanuit kostenoverwegingen en om contact te houden met de huurders. Dat blijkt uit onderzoek van het lectoraat Maatschappelijk Vastgoed van het Kenniscentrum Noorderruimte van de Hanzehogeschool in Groningen.

Het lectoraat onderzocht in opdracht van Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL), de branchevereniging voor vastgoed- en VvE-managers in Nederland, de activiteiten van vooral gemeenten en corporaties op het gebied van vastgoedmanagement. De resultaten van het onderzoek werden gisteren 25 september gepresenteerd tijdens het eerste lustrumcongres van VGM NL in Artis Amsterdam.

Het onderzoek werd voor het eerst uitgevoerd en zal jaarlijks terugkeren. Het werd gehouden onder particuliere, institutionele, gemeentelijke opdrachtgevers / beleggers en corporaties. Er deden 150 organisaties aan het onderzoek mee, vooral gemeenten en corporaties. In hun portefeuilles zitten voornamelijk kantoren, woningen, scholen en maatschappelijk vastgoed.

De belangrijkste conclusies uit het onderzoek zijn: De meeste organisatie (69 procent) voert het vastgoedmanagement zelf uit. Slechts 3 procent besteedt het volledig uit. Deze partijen hebben woningen, kantoren en/of winkels in hun portefeuille. Binnen zorg- en maatschappelijk vastgoed wordt niets uitbesteed..

Gemeenten (29 procent) besteden het vastgoedmanagement niet uit, omdat het ‘financieel niet interessant is’. 15 procent van de respondenten doet dat wel, omdat het dan goedkoper is. Dat is vooral bij woningbeheer het geval. Van de respondenten is 88 procent tevreden met de manier waarop het vastgoedmanagement nu plaatsvindt. Toch willen de ondervraagde organisaties het vastgoedmanagement op korte en/of middellange termijn meer uit te besteden.

De resultaten van het onderzoek zijn opgenomen in het boek Barometer Maatschappelijk Vastgoed dat op 8 oktober 2014 wordt overhandigd aan minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst tijdens het congres over dit onderwerp in de Nyenrode Business Universiteit in Breukelen. In het boek zijn de laatste trends opgenomen op het gebied van Maatschappelijk Vastgoed.