Vastgoedmarkt spint garen bij opkoopprogramma ECB

Monday 26 January 2015

De Europese vastgoedmarkten gaan profiteren van de aankopen van staats- en bedrijfsobligaties door de Europese Centrale Bank (ECB). Aanvangsrendementen dalen, het beleggingsvolume stijgt en er komen stappen richting projectontwikkeling.

Met die voorspelling reageert Cushman & Wakefield op de aankondiging door de ECB van 22 januari dat die staats- en bedrijfsobligaties op gaat kopen voor in totaal 1.140 miljard euro. De quantitative easing geeft dit jaar een daling van de aanvangsrendementen met 20 tot 30 basispunten en een stijging van het beleggingsvolume met 5 tot 10 procent, verwacht de Angelsaksische vastgoedadviseur.

De daling van de aanvangsrendementen kan oplopen tot in totaal 40 tot 70 basispunten als de quantitative easing een succes wordt, de financieringskosten langer op een lager niveau blijven, de economische groei aantrekt en er bovendien economische hervormingen komen. De totale groei van de vastgoedbeleggingsmarkten bedraagt dan meer dan 20 procent, aangenomen dat er voldoende vastgoed is om te kopen. Dit zal afhangen van de houding van banken ten aanzien van het aanzuiveren van uitstaande schulden en de mate waarin winst wordt genomen en portefeuilles worden verjongd, stelt Cushman & Wakefield.

Managing partner Jeroen Lokerse van Cushman & Wakefield Nederland voorspelt dat investeerders hun blik verruimen. ‘We kunnen groeiende belangstelling verwachten in een aantal globale markten als de Europeanen op zoek gaan naar beleggingsproducten buiten Europa. Ook zullen er weer stappen worden gezet in de richting van ontwikkeling, geholpen door de dalende bouwkosten als gevolg van lagere grondstoffenprijzen.’

Lokerse ziet wel een risico dat de gebruikersmarkt steeds verder achterblijft bij de beleggersmarkt. ‘Het is van belang dat de gebruikersmarkt binnen twee jaar gaat aantrekken.’